BLIVER DU LÆNSET AF DIN BANK?

I en rapport udarbejdet af lektor fra Aarhus Universitet Johannes Raaballe og to studerende konkluderes det, at danskerne betaler alt for meget for et lån i banken. Rapporten er blevet offentliggjort i tidsskriftet Finans/Invest og viser at bankerne har hævet udlånsmarginalerne væsentlig og derved indkasserer høje fortjenester på både privat kunder og erhvervsdrivende.

lommer310x200

Rapporten konkluderer at udlånsrenterne generelt er to procentpoint for høje i forhold til en situation med perfekt, fri konkurrence. Vender man blikket mod de mindre banker ser det endnu værre ud. Her kan man som kunde risikere, at betale en udlånsrente der er helt op til 4,2 procentpoint for høj.

At bankerne generelt tager sig godt betalt for at låne penge ud er ingen nyhed for os. Vi har i flere sager fået forhandlet renten et par procentpoint eller mere ned i forhold til det oprindelige tilbud fra banken. Vores oplevelse er at mange privatkunder har svært ved at vurdere om de har fået et godt tilbud fra deres bank, mens andre blot er tilfredse med at have fået bevilget lånet og ikke gør sig ulejligheden med at undersøge markedet for et bedre tilbud.

Mange danskere har samtidig et loyalitetsbånd overfor deres bankrådgiver og en opfattelse af, at det er besværligt at skifte bank. En kombination der kan komme til at koste dig dyrt som kunde.

EKSEMPEL PÅ EN RENTEFORSKEL PÅ 2 PROCENTPOINT:

For at illustrere hvor mange penge der kan være at spare, er her et eksempel. Hvis du som boligejer har et boliglån på 500.000 kr. til 8 % i rente og en løbetid på 20 år vil de samlede renteudgifter løbe op i ca. 500.000 kr. inden du har betalt lånet tilbage. Hvis renten derimod lød på 6 % vil de samlede renteudgifter beløbe sig til ca. 350.000 kr. En besparelse på ca. 150.000 kr.! Og det uden at du skal have flere penge op af lommen på daglig basis.

Har du samtidig mulighed for at betale 500 kr. ekstra på boliglånet om måneden vil du med en rente på 6 % spare yderligere 135.000 kr. i renteudgifter i lånets løbetid. Altså en samlet besparelse på 285.000 kr.!

Kontakt derfor Økonomisk Råd allerede i dag for en vurdering af om du betaler en for høj rente på dit boliglån, billån eller kassekredit. Prisen for vores hjælp vil være hurtigt tjent ind, som ovenstående eksempel viser. Så hvad venter du på!

Og så lovede jeg dig svarene på økonomi quizen i forrige indlæg: Her er svarene på de 6 spørgsmål:

Spørgsmål 1: (2). Spørgsmål 2: (1). Spørgsmål 3: (3) Spørgsmål 4: (2). Spørgsmål 5: (1). Spørgsmål 6: (3)