11 GODE RÅD TIL EN BEDRE PRIVATØKONOMI

I det seneste nummer af ALT FOR DAMERNE har jeg sammen med den tidligere ekspert på Luksusfælden Gustav Juul givet 11 gode råd til, hvordan du får en bedre privatøkonomi.

Hvis du ikke har abonnement på ALT FOR DAMERNE, kan du smugkigge på de 11 råd her.

1. Bliv bevidst:
Hvis du drømmer om at rejse mere, bliver du nødt til at spare et andet sted. Tænk over, hvad der er vigtigt for dig at have råd til, og hvad du kan leve med at undvære.

2. Lav et budget:
Hvis du bruger penge uden at have et budget, risikerer du at stå sidst på måneden med en følelse af ikke at ane, hvor dine penge er forsvundet hen. Gennemgå dine indkomster og udgifter, lav et realistisk budget og gem løbende boner, så du kan holde øje med, om du holder dig inden for rammerne.

3. Opret en opsparingskonto:
Det kan være svært at lade være med at bruge penge – især hvis du bare kan svinge dankortet. Hvis du virkelig ønsker at spare penge op, kan det derfor være en fordel at oprette en opsparingskonto og sætte en spærring på, så du ikke kommer til at bruge de opsparede penge på dagligdagsting og impulskøb.

4. Vær opmærksom på de små beløb:
Det kan godt være, at budgettet ikke vælter, hvis du køber en cafe latte på vej til arbejde, men hvis du gør det hver dag, så løber det op. De små beløb er farlige, fordi folk ofte glemmer, at de faktisk bruger penge, så vær opmærksom og husk, at hver en krone tæller.

5. Drop impulskøb:
Det er farligt at lade sig friste, for det er ofte impulskøbene, der smadrer hele budgettet. Øv dig i at tænke dig om en ekstra gang, inden du køber noget og gå hjem og overvej, om du egentlig har brug for det. Hvis du slet ikke kan leve uden, så undersøg markedet – måske kan du finde produktet billigere et andet sted.

6. Lav en madplan:
Ved at lave en madplan undgår du madspil, og derved sparer du penge. Desuden er det en fordel at handle stort ind med en indkøbsliste i hånden en gang om ugen fremfor at handle sporadisk ind på vej hjem fra arbejde. På den måde mindsker du nemlig antallet af situationer, hvor du kan blive fristet til at købe alt muligt andet end netop det, du mangler.

7.Gennemgå abonnementer:
Mange har alle mulige abonnementer kørende, og det er en god idé at stoppe op og spørge dig selv: ’Kan det virkelig betale sig, at have et fitnessabonnement, når jeg kun kommer af sted en gang om ugen?’ og ’Behøver jeg virkelig at have den store tv-pakke, når jeg også betaler for Netflix og HBO?”

8. Undersøg banklån og forsikringer:
Brug lidt tid på at undersøge mulighederne og hent tilbud ind fra forskellige firmaer og banker. Måske kan det betale sig at omlægge dit lån, og måske kan du få en billigere forsikring end den, du har.

9. Spar på el og vand:
Der er masser af penge at spare, hvis du bliver bevist om dit vand- og elforbrug, og de fleste kan sagtens skrue lidt ned uden at bemærke det. Sørg for eksempel for at slukke dine elektriske apparater i stedet for at lade dem stå standby.

10. Køb brugt og sælg videre:
Loppemarkeder, Trendsales og DBA. Der er masser af muligheder for at købe brugte ting, og det kan spare dig for mange penge. Samtidig kan du rydde op i klædeskabet, på loftet og i kælderen og tjene en ekstra skilling ved at sælge dine gamle ting videre.

11. Prut om prisen:
Danskerne er dårlige til det, men det er bestemt værd at forsøge. Selvfølgelig vil en kassedame nok kigge underligt på dig, hvis du forsøger at prutte om prisen på en liter letmælk, men hvis du handler i mindre butikker, kan det ofte betale sig at være lidt fræk og bede om et godt tilbud.

Bevar motivationen:
Det tager tid at spare penge op, og man kan nemt miste modet. Sørg for at motivere dig selv og mind dig selv om, hvorfor du sparer. Husk på, hvad du gerne vil opnå, og beløn dig selv, når du har været god til at lægge penge til side.

Kilde: Civiløkonom og tidligere vært på ’Luksusfælden’ Gustav Juul og økonomisk rådgiver og vært på ’Luksusfælden’ Kenneth Hansen’